V akcii Dáma sledovali agenti aj premiérku Ivetu Radičovú

23.11.2011 Bratislava

BRATISLAVA 23. novembra (WEBNOVINY) - V kauze odpočúvania novinárov sa vynárajú nové informácie, agenti Vojenského obranného spravodajstva (VOS) sledovali aj premiérku Ivetu Radičovú, píše o tom portál čas.sk.

Podľa denníka Nový čas existuje dokument VOS o akcii Dáma, ktorá sa zaoberala postojmi Radičovej v kauze hayekovci. Jeho existenciu potvrdili dva nezávislé zdroje. Cieľom akcie mali byť spravodajské informácie a hodnotenia názorov predsedníčky vlády najmä v prípade osoby Martina Chrena, ktorý bol v tom čase za stranu SaS štátnym tajomníkom na ministerstve hospodárstva a čelil kauze hayekovci.

V kauze podpísala firma Hayek Consulting v júli 2010 zmluvu s Národnou agentúrou pre rozvoj malého a stredného podnikania patriacou pod rezort hospodárstva. Chren bol v tom čase spolumajiteľom firmy, ale aj štátnym tajomníkom ministerstva hospodárstva.

Radičová na rozdiel od šéfa SaS Richarda Sulíka trvala na Chrenovom odchode z funkcie. Práve v tomto období akcia Dáma prebiehala, dodáva čas.sk. Chren nakoniec pod tlakom z postu štátneho tajomníka odstúpil a zasadol ako poslanec do parlamentnej lavice.

Nový Čas sa opýtal ministra obrany Ľubomíra Galka na akciu Dáma. „Dáma?... Nie, nikdy som o niečom takomto nepočul,“ reagoval šéf rezortu obrany, ktorý je podľa zákona zodpovedný za činnosť VOS.

Premiérka, ktorá sa v utorok zúčastnila na zasadnutí Bezpečnostnej rady SR, na otázky o akcii Dáma, ani o priebehu rokovania reagovať nechcela.


Kontrarozviedka nahrávala aj Galkových ľudí

Denník Sme dodáva, že odpočúvaný bol aj poslanec Smeru Robert Madej prostredníctvom redaktorky Pravdy Vandy Vavrovej. V rozhovore z 30. mája 2011 išlo o to, či Smer-SD dá na ústavný súd podanie týkajúce sa zmeny voľby generálneho prokurátora na verejnú.

Kruh odpočúvania sa údajne uzatvára pri Galkových pracovníkoch. VOS si podľa Sme.sk posvietilo aj na vedúceho služobného úradu Petra Plučinského či šéfku ekonomickej sekcie Jarmilu Mikušovú. Dôvod odpočúvania Galkových ľudí s názvom Tantalos nie je zo spracovaných hovorov jasný.
 

Vyberte región